Colours, Lights and Moods on a September Evening

oberwil

By Beatrix Koch

It is the middle of September and everything pours out warmth yet. An evening after a workday, there is just enough time to go out somewhere.

Oberwil is not too far from Cham, only eight kilometres, it is just fifteen minutes with bike. It is seven o’clock, you can see some people in the lake and other people just leaving the beach. The strand, where we roll down, is a little park actually and just a few people are there. A senior company with two men and two women are playing the beloved game with the metal balls. I realise the unmistakable and authentic Swiss-German accent as they are talking.

A woman is sitting alone at the lakeside, her bikini is covered with a beach towel. She takes pictures, a lot.  With her mobile phone and with a big camera too. I just start thinking “How odd it is”, when I notice her sketchbook and how she paints the aquarelle paintings. The pictures are well-coloured and they look like a cubist painting.

The view of the other side of the lake is picturesque at the moment, a big cloud like a spaceship, shrouds the sun. The red and yellow sunshine gives an impressionist effect to the waving water and you can just easily understand the impressions on the pictures of Monet.

Nearby is a big private house with a splendid garden where a cat is sitting without moving, just enjoying the evening sun. The stones are still warm, when we go on our way to home on this spectacular September evening.

Hungarian version:

Színek, fények és hangulatok egy szeptemberi estén

Szeptember közepe van, de még minden ontja magából a meleget. Hétköznap este van és még éppen elég idő egy kis kikapcsolódáshoz: Oberwil Chamtól csak nyolc kilométer, alig több negyedóránál, amíg biciklivel odaérünk. Hét óra van, látni még fördőzőket is a tóban, mások már éppen készülődnek hazafelé.

A partszakasz, ahova legurunk, egy egészen kis park, néhányan még élvezik a kellemes estét. Egy társaság, akik a kedvelt fémgolyós játékot játsszák, nyugdijas korúak. Hallgatom, ahogy autentikusan ejtik ki a svájci-német szavakat. Kissé távolabb egy hölgy egyedül ül, közvetlenül a tó szélén, kétrészes fürdőruháját egy fürdőlepedővel takarja le magán. Fényképez. Sokat. Hol a mobiljával, hol pedig egy objektíves géppel. Már éppen azt gondolom, hogy «milyen furcsa», mikor észreveszem, hogy akvarelltömjébe fest. Síkszerű, majdnem kubista hatású képeket, vázlatokat.

A tó felőli látvány ebben a pillanatban megkapó, hatalmas, űrhajó-szerű felhő takarja el a napot, az átjutó fények különleges játékot adnak a napnyugtának. A tó vize fodros, a vörös és sárga napsugarak impresszionista hatást varázsolnak, ilyenkor érti meg az ember igazán Monet képeit.

Mellettünk egy villa hatalmas kertje terül el, egy macska pihen szinte mozdulatlanul a füvön, amióta megérkeztünk. A parti sziklák még mindig melegek amikor elmegyünk, és a nap is süt, de már nem melegen. Szeptember esti hangulat, képeslapos, elmúlós.

 

Photo: Zugersee, Switzerland (Photo credit: Beatrix Koch)

 

Please visit my other blog about art and architecture: ARTODU ART BLOG

Visit my online art gallery too: www.artodu.com

Copyright © 2018 BEATRIX KOCH BOOKS by Beatrix Koch. All rights reserved.

2 thoughts on “Colours, Lights and Moods on a September Evening

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s